IRC-Galleria

Ninnuliina

Ninnuliina

Suojellaan Lapsia ry toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija


Joulukuu käynnistää Suomessa erilaisten juhlien jatkumon, joka päättyy juhlien juhlaan - Uuteen Vuoteen. Pikkujoulut, itsenäisyyspäivän juhlat ja muut ystävien ja perheiden tapaamiset tuovat pimeään vuodenaikaan tervetulleita katkoksia. Ikävänä vastakohtana kaamosajan juhlahumulle on tapahtumiin usein liittyvä runsas päihteiden käyttö. Suomen juomiskulttuuri on valitettavasti melko humalahakuista ja juomista lasten nähden ei pidetä ongelmana.

Päihteet ovat yhteydessä erilaisiin väkivallan tekoihin ja kokemuksiin. Yleisesti tiedetään, että päihteiden käyttö lisää myös väkivaltarikollisuutta. Perheissä erilaisten ongelmien kasautuminen on yhteydessä väkivaltaan ja väkivaltakokemusten yleisyys korostuukin usein perheissä, missä on myös taloudellisesti tiukkaa.

Toiveet rauhallisesta joulusta, lahjoista ja herkkuja notkuvista pöydistä voivat hankalassa elämäntilanteessa luoda painetta ja ahdistaa. Monessa perheessä erityisesti joulu kiristää perheen taloutta ja vanhempien on usein valittava mistä säästetään, joulukuusesta, lahjoista vai jouluruoasta. Pettymyksiä ja vaikeuksia kohdatessa osa vanhemmista turvautuu valitettavasti pulloon, mikä vain lisää perheen ongelmia.

”Minä muistan lapsuuden joulut, muistan kaikki tuoksutkin sen…”

Yleisesti tiedetään, että huono-osaisuus ja väkivallan kokemukset ovat luonteeltaan kasautuvia. Lisäksi päihteiden käyttö on myötävaikuttava tekijä niin pahoinpitelyissä kuin lähisuhde- ja perheväkivallassa. Joulu on tilastoja katsoessa ristiriitainen juhla, eivätkä mielikuvat rauhallisesta perhejoulusta sovi yhteen alkoholin myyntitilastojen kanssa. Koko vuonna eniten alkoholia myydään juuri joulukuussa.

Älä sulje korvia tai käännä katsetta – vaan auta!

Juhlapyhien aikana kynnys puuttua muiden ihmisten ja perheiden asioihin on korkea ja jouluna varmasti korkein. Tiedämme kuitenkin, että tilastojen mukaan noin 80 prosenttia henkirikoksista ja 70 prosenttia pahoinpitelyistä tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena. Tämän vuoksi erityisesti joulukuussa tulisi huomioida väkivallan merkit ja mahdollisuus.

Niissä perheissä, missä on jo valmiiksi ongelmia niin jouluun kohdistuvat odotukset voivat vaihtua pettymykseen. Joskus pettymystä ja katkeruutta yritetään huuhdella kurkusta alas ja pahaa oloa puretaan väkivallalla. Väkivallan uhrit niin aikuiset kuin lapsetkin tarvitsevat apua myös jouluna.
Häpeä - erityisesti jouluna - estää uhreja usein hakemasta apua.

Myös puuttumattomuus on valinta!

Hätäkeskukseen voi soittaa myös jouluna jos kuulee naapurista väkivallan ääniä tai joutuu todistamaan väkivaltaa.
Väkivallan uhreille on tarjolla apua

RIKUchat antaa myös käytännön ohjeita, tukee ja ohjaa palveluiden piiriin. Päivystämme aina tiistaisin klo 17-19:00 sekä arkisin (9-15:00) kun työntekijä on toimipisteellään.

Rauhallista joulunalusaikaa <3

Joulun aika, päihteet ja väkivaltaMaanantai 01.12.2014 13:00, 366 vastaajaa

Suomalainen juhlimiskulttuuri on edelleen valitettavan humalahakuista. Päihteiden käyttö on yhteydessä erilaisiin väkivallan tekoihin ja kokemuksiin. Päihtymys ei koskaan oikeuta väkivaltaisiin tekoihin eikä uhrin humalatila vähennä väkivallan tekijän vastuuta teostaan. Väkivalta loppuu harvoin itsestään ja jatkuessaan se valitettavan usein kohdistuu kaikkiin perheenjäseniin, myös lapsiin. Jos läheisesi käyttää väkivaltaa niin asiasta pitää ja kannattaa kertoa. Tukea ja apua on saatavilla.
Onko juhlapyhiäsi koskaan haitannut läheistesi alkoholin/päihteiden käyttö?
2. Läheisten alkoholin tai muiden päihteiden käyttö
  • Voit valita 7 vastausta.
Jos sinua on loukattu tai satutettu niin se tapahtui?
  • Voit valita 5 vastausta.
Kohdistuiko väkivalta?
  • Voit valita 3 vastausta.
Mitä kokemasi väkivalta sinussa aiheutti?
  • Voit valita 7 vastausta.
Tiesitkö, että RIKUchat antaa mahdollisuuden keskustella mieltä painavista asioista nimettömänä.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.