IRC-Galleria

Rikupiia

Rikupiia

Olen siirtynyt toisiin tehtäviin Helsingin kaupungille. RIKUn osalta voit olla yhteydessä TeRikuun tai Orkkideaan. Mukavaa talven jatk...

Kiusaaminen satuttaaTiistai 12.08.2014 17:17

Uusi lukuvuosi on alkanut. Ekat koulupäivät jännittää, pelottaa, vatsaan sattuu. Mitäs jos se kiusaaminen alkaa taas?

Arviolta n. 15 % lapsista ja nuorista kohtaa koulussa erilaista kiusaamista ja väkivaltaa. Se tarkoittaa, että haukkuminen, nimittely, mitätöiminen, eristäminen, uhkailu, töniminen tai lyöminen on osa tuhansien koululaisten arkea. Nämä lapset ja nuoret joutuvat sietämään jännitystä, pelkoa ja ahdistusta päivittäin. Kiusaamisen ja väkivallan aiheuttamat negatiiviset tunteet jättävät nopeasti jälkensä lapsen itsetuntoon ja mieleen. Pahimmillaan kiusaamiskokemus voi vaikeuttaa elämää vielä aikuisenakin. Toistuva kiusaaminen on väkivaltaa ja väkivalta, henkinen tai fyysinen,jättää aina jäljen. Siitä on seurauksia niin uhrille, sivustaseuraajille kuin tekijällekin.

Meistä jokainen voi toimia kiusaamisen ja väkivallan vähentämiseksi. Kiusaaja käyttää valtaa, jossa väkivaltaiset teot tai niiden uhka estää kiusattua toimimasta. Monesti uhri kokee jäävänsä yksin ja ulkopuolelle. Se lisää häpeän tunnetta, joka nostaa kynnystä pyytää apua. Kouluväkivallan uhri uskaltaa valitettavasti vain harvoin uskalla kertoa asiasta kenellekään.
Sen vuoksi meitä kaikkia, ystäviä, opettajia ja vanhempia tarvitaan avuksi ja tueksi. Minun ja sinun pitää ottaa ensimmäinen askel. Minä voin aloittaa siitä, että rohkenen sanoa, että kaikenlainen väkivallalla uhkaaminen tai sen käyttö on väärin. Minä voin puuttua kiusaamiseen ja puolustaa kiusattua. Minä voin kuunnella kiusatun tarinan ja ottaa sen todesta. Minä voin lähteä pohtimaan yhdessä väkivallan uhrin kanssa sitä, miten olisi hyvä toimia ja mistä saisi apua. Pienin askelin meistä jokainen voi luoda omaan lähipiiriinsä välittämisen kulttuuria ja väkivallan vastaista ilmapiiriä.

Rikosurhipäivystyksen kahdenkeskinen chat on avoinna 12.8. alkaen tiistaisin myös klo 17 - 19. Tule kysymään tai keskustelemaan, jos kaipaat neuvoa miten toimia tai keneen ottaa yhteyttä, jos itse tai joku läheisesi on kohdannut väkivaltaa. Neuvomme ja ohjaamme myös kaikissa muissa mahdollisissa RIKUn palveluihin liittyvissä asioissa.

Kiusaaminen satuttaaTiistai 12.08.2014 16:49, 183 vastaajaa

Arviolta n. 15 % lapsista ja nuorista kohtaa koulussa erilaista kiusaamista ja väkivaltaa. Se tarkoittaa, että haukkuminen, nimittely, mitätöiminen, eristäminen, uhkailu, töniminen tai lyöminen on osa tuhansien koululaisten arkea. Kiusaamisen ja väkivallan aiheuttamat negatiiviset tunteet jättävät nopeasti jälkensä lapsen itsetuntoon ja mieleen. Pahimmillaan kiusaamiskokemus voi vaikeuttaa elämää vielä aikuisenakin. Toistuva kiusaaminen on väkivaltaa ja väkivalta, henkinen tai fyysinen, jättää aina jäljen. Siitä on seurauksia niin uhrille, sivustaseuraajille kuin tekijällekin.
Missä vaiheessa kiusaaamien sinun mielestäsi muuttuu väkivallaksi?
  • Voit valita 8 vastausta.
Puututaanko mielestäsi väkivaltaan koulussa?
Tiesitkö, että Rikosuhripäivystys voi neuvoa ja auttaa, jos olet kohdannut väkivaltaa koulussa, kotona tai kadulla?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.